gavle.se

gavle.se

Projektgrupp: projektledare/webbstrateg, webbutvecklare, redaktörsgrupp, formgivare (jag)
Ansvar: design, typografi, UX och strategi
Lanserad: 2009
Besök sajten: www.gavle.se

Att bygga en webbplats för en kommun är inte så enkelt som det kan se ut. Verksamheten är väldigt bred och dessutom rätt komplex. Som grädde på moset är den enda självklara målgruppen ”kommuninvånare”, budgeten oftast liten och i vårt fall hade vi dessutom ett ganska tajt schema.

Målet med sajten var att bygga nånting med utgångspunkt från våra medborgare och deras behov. Den tidigare sajten var hopplöst stel och helt och hållet byggd enligt Gävle kommuns interna organisation. Den här gången utgick vi från strukturen i projektet Funkaboda från funka.nu som testats fram ordentligt och numera är snudd på standard på kommunala webbplatser.

I alla situationer försökte vi se problemen ur en medborgares perspektiv. Till exempel struntade vi i att jobba med nyheter, eftersom det inte efterfrågas av våra medborgare. De läser nyheter i tidningen eller på nyhetssajter. Överhuvudtaget så hålls startsidan ren från allt utom navigation i olika former.

Utvecklingen av gavle.se pågår hela tiden och mycket har ändrats sedan lanseringen. Till exempel så har vänstermenyn justerats flera gånger efter användartester.

Min roll

Som formgivare i Gävle kommun ansvarar jag för formen på gavle.se – på allt från typografi till användargränssnitt i e-tjänster. Jag agerade även bollplank till projektledaren i alla möjliga frågor.

Undersida på gavle.se

En vanlig undersida på gavle.se